Shqip   Македонски   English
  Општина
Градоначалник, Совет
Администрација, Сектори
Единици
За граѓанинот  
Е-Услуги, Даноци
Формулари, Учество
во одлучување

Мојот град
Историја, Институции
Организации, Почесни
граѓани, Бизнис, Спорт
      Документи
Проекти, Буџет,
Урбанистички планови
Закони, Акти
Посети го Тетово
Природа, Одмаралишта, Историски објекти, Галерии, Музеи
Инфо
Ресторани, Хотели
Медиуми, Банки
Транспорт

 Општина
 Градоначалник на општината
 
Градоначалник на општината
Совет на Општина
Администрација на Општината
Претпријатија и едници
 
Биографија на градоначалникотТЕУТА  АРИФИ
Градоначалник на Тетово


Др. Теута Арифи дипломирала на филолошки науки  на Универзитетот во Приштина во 1991 година, во 1995 магистрирала филозофија на Универзитетот Св.Кирил и Методиј  во Скопје, Македонија. Докторирала на филолошки науки на Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје.

Таа во јули 2011 година беше избрана за заменик-премиер на Република Македонија задолжена за европски прашања. Др.Теута Арифи има широка политичка позадина, бидејќи таа беше првата жена Албанка која беше избрана од страна на собранието на Република Македонија во 2002 година.Таа е раизбрана за член на парламентот  во 2006, 2008 и 2011 година.Како член на парламентот таа извршува низа задачи вклучувајќи ја функцијата претседател на Комисијата за надворешни работи, претседател на комисијата за култура и член на делегацијата на собранието  на Република Македонија во Советот на Европа и  шеф на делегацијата на собранието во НАТО.Таа исто така е и потпретседател на Демократската унија за интеграција (ДУИ), главната албанска политичка партија во Македонија на Албанците.

Др.Теута Арифи има академска позадина каде што е една од основачите на Универзитетот на југоисточна Европа во Тетово, каде што работи како асоциран професор за мултикултурни студии.Таа исто така е и асистент професор  по предметот Историја на јазикот  и албанска книжевност, филолошки факултет при Универзитетот Св.Кирил и Методиј.
Портфолиото на Теута Арифи вклучува меѓународно искуство како и голем број на важни задачи со меѓународни организации.
 
Таа е ангажирана како член на истражувачкиот тим на Институтот за мир на Универзитетот во Хамбург, за работата на Високиот комесар за малцински прашања во ОБСЕ;
Таа е член на советодавачкиот борд  на екипа  за истражување на положбата на малцинствата во јужниот дел на Европа, Централно –европската иницијатива, Будимпешта;
Член на Бирото на Управниот комитет за рамноправност на Советот на Европа;
Стразбур, Член на тимот на ОБСЕ за набљудување на парламентарните избори во Албанија во 1995 година;
Член на делегацијата на Република Македонија на Четвртата светска конференција за правата на жените во Пекинг и член на македонската делегација во ОБСЕ, Виена , како дел од работната група за човековата димензија.
       
 
Политика на приватност
Контактирај ја Општината
Општина Тетово
Дервиш Цара бб
1200 Тетово
Република Северна Македонија

Тел. +389 44 511 930
Факс +389 44 511 962
Тел. 044 339 240
cabinet@tetova.gov.mk
info@tetova.gov.mk
       
       
Faqeja oficiale e Komunës së Tetovës - Официјална страница на Општина Тетово - Official website of Tetovo Municipality © 2014